GİRİŞ YAP

MENÜ

0

Neden Fiber Optik Teknolojiler?

Neden Fiber Optik Teknolojiler?
Neden Fiber Optik Teknolojiler?
08 Mart 2019

Adını İngilizce fiber optik teknolojilerden alan Fotech (fiber optic technologies), 1994 yılından itibaren vizyonunu fiber optik haberleşme üzerine yöneltmiş bir firma.

Fotech, fiber optik teknolojilerini, hem sistem entegratörü olarak yaptığı projelerde kullanıyor hem de fiber optik ürün ve akesuarların distribütörlüğünü ve üretimini yapıp ayrıca müşterilerine tamir, bakım, kalibrasyon gibi satış sonrası servis hizmetlerini de sunuyor.

Konunun uzmanı olarak, sizlere fiber optik teknolojileriyle ilgili bilgi edinebileceğiniz bir yazı hazırladık.

Fiber Optik Teknolojiler Nelerdir?

Fiber optik ağ çözümleri, günümüzde yüksek hızda veri transferi sağlaması nedeniyle bakırın yerini almakta. Fiber, daha yüksek maliyetli ekipman ve eğitim gerektirse de beraberinde getirdiği hız ve verimlilik avantajları bu maliyete değiyor. Fiber ağ inşa etmek, daha çok veriyi yüksek kalitede ve daha uzun mesafelere iletmeye yardımcı olduğu gibi, daha iyi bir güvenlik de sağlıyor ve elektriksel müdahalelere karşı bakır kablolara göre daha dirençli oluyor. 

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fotech’in fiber alanında birçok büyük müşterisinde farklı referansları bulunmakta. Fiberin kullanıldığı, referanslarımızın bulunduğu kurumlar, telekom operatörlerinden, büyük zincir otellere, yurtiçi ve yurtdışı havaalanlarından, Marmaray veya Avrasya Tüneli gibi ulaşım sistemlerine kadar yayılmış durumda. Özellikle veri merkezi alanında fiber kullanımı kaçınılmaz. Referanslarımız arasında bulunan Mersin ve Bilkent Şehir Hastaneleri veri merkezlerinde sıfırdan anahtar teslim olarak teslim ettiğimiz veri merkezlerinde fiber optik teknolojilere dair uçtan uca çözümler sunduk. Bu çözümleri biraz daha yakından inceleyelim.

Veri merkezlerinde fiber optik teknolojiler özelinde uyguladığımız başlıca çözümler arasında fiber optik omurga, yapısal fiber optik kablolama sistemleri, fiber optik kablo kanalları, fiber optik sonlandırma, fiber optik aynalama, fiber optik ek hizmetleri, FTTD (“Fiber to the Desk”) uygulamaları gibi çözümler yer alıyor.

Veri merkezi dışında da fiber kullanımı oldukça geniş. Özellikle telekom operatörleri için Servis Kalitesi (Service Assurance) çözümümüzle fiber ağ altyapılarını gözlemlemek, çalışırlığını değerlendirmek ve daha verimli çalışmasını sağlamak isteyen operatörlere Fiber Ağ İzleme ve Yönetimi, Carrier Wi-Fi İzleme ve Yönetimi, VoLTE QoE (Quality of Experience) Çözümleri, Ağ ve Servis Topolojisi gibi özelleştirilmiş hizmetler de sunmaktayız. 

Örneğin, Fiber Ağ İzleme ve Yönetimi, fiber bağlantıların rutin bakım testlerinin oldukça kolay bir şekilde planlanabilmesi veya otomatik şekilde yürütülebilmesi için uygulanmakta olan bir çözümdür. Bu çözümde test için OTDR cihazları, portatif olarak kullanılabildiği gibi optik switch ve kontrol cihazlarının yanında raf tipi montajlı şekilde de kullanılabilmektedir. Bu şekilde, kullanıcı dilediği zaman fiber ağlar için sorun giderme (troubleshooting) işlemi gerçekleştirebilir. Bu işlem, fiber ağ üzerinden canlı trafik akarken veya akmazken yapılabileceği gibi fiberlerin sürekli veya geçici olarak bağlı olmasından bağımsız olarak da uygulanabilmektedir.

Özellikle telekom gibi geniş fiber ağı kullanan sektörler için oldukça kritik olan bu çözüm ile firmalar kendi ağlarını ve müşterilerini ileri seviyede yöneterek rakiplerine karşı fark yaratabilmektedirler. Bunun için bir lokasyonda kurulu olan OTDR’ları olması ve bunun teknik ekip ve diğer sistemler ile paylaşılır olması yeterlidir. Web erişimi olan OTDR’lar sayesinde herhangi bir lokasyonda ve bir VPN’e bağlı olan herhangi bir bilgisayarla bu çözüm uygulanabilmektedir. Bu sayede, fiber ağ üzerinde sürekli yinelenen problemlerin kolay belirlenmesi için önleyici testler tanımlanabilir, uygulanabilir. Bu akıllı çözümle çok daha kısa zamanda temel problem tespit edilip tamir süresi kısaltılabildiği gibi, düzenli ve kaliteli hata raporlamaları elde edilir.

Fiber Optik Test Cihazları Nasıl Gruplandırılır?

Fotech, Test ve Ölçüm çözüm grubu içinde Fiber Optik ve Bakır Kablo Test / Sertifikasyon Cihazları, Kablosuz Ağ Test Cihazları, Transport ve Datacom Test Cihazları, Sanal Ağ Test Çözümleri ile Fiber Ek Cihazları’nın distribütörlüğünü ve tamir, bakım, kalibrasyon ile cihaz kiralama gibi hizmetlerini vermektedir.

Test ve ölçüm, fiber optik veya bakır komponentlerin ve sistemlerin performans takibi için hayati önem taşımaktadır. Konnektörler, ekler, LED/lazer veya farklı ışık kaynakları, dedektörler, alıcılar vb. geliştirildikçe test ekipmanları sayesinde performansları tastiklenebilmekte ve beraber nasıl çalıştıkları gözlemlenebilmektedir.

Fotech, gerek yürüttüğü projelerde hizmet kalitesini test etmek için, gerekse hizmetlerini düzenli olarak test etmek ve raporlama yapmak isteyen kurumlara hizmet sunmak için test ve ölçüm cihazlarının distribütörlüğünü, projelendirmesini, eğitimini, tamir / bakım / kalibrasyonunu üstlenmektedir. Bu alandaki dünya liderleri ile iş ortağıdır. Fotech’in distribütörlüğünü yaptığı cihazlar arasında Fiber Optik Test Cihazları, Bakır ve Fiber Sertifikasyon ve Doğrulama Cihazları, Fiber Ek Cihazları, Power Metre, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), OLTS (Optical Loss Test Set), CD & PMD (Chromatic & Polarization Dispersion) Test Cihazları, OSA (Optical Spectrum Analyzer), Ethernet Test Cihazları, DSn/PDH ve Legacy SONET/SDH Test Cihazları, Fiber Kanal Test Cihazları, IPTV Test Cihazları, FIP (Fiber Inspection Probe), LAN Test Cihazı, vb. cihazlar yer almaktadır. Fotech, aynı zamanda Cihaz Kiralama Hizmetleri de vermektedir.

Fiber Optik ve Bakır Test Cihazları sayesinde veri, ses ve görüntü aktarımı sağlayan kabloların performans ölçümü yapılabilmektedir. Aynı zamanda performans ölçümü yapılan kabloların geçti/kaldı (pass/fail) raporlamaları veya sertifikasyon ve doğrulama cihazlarıyla kullanıma uygunluğunu gösteren belgelemeler de sağlanabilmektedir. Fotech, bu alanda uzman global iş ortaklarının ürünlerinin Türkiye distribütörlüğü ve uygulamasında çözümler sunmaktadır. Fotech, aynı zamanda Transceiver, SFP/Gbic gibi ürünlerin Türkiye ve çevre bölgedeki sağlayıcısıdır.

Fiber Ek Cihazı Ne İşe Yarar?

Fiber ek cihazlarının yaptığı işlemler ise, iki optik fiberin kaynak yapılarak uç uca bağlanması işlemidir. Bu işlem sırasında önemli olan, iki fiberin son derece düzgün şekilde bağlanmasının sağlanması, böylece fiberlerden geçen ışığın yayılması veya geri yansımasının önlenmesidir. Böylece fiber ek ve çevresindeki alanların orjinal fiber kadar güçlü olması hedeflenmelidir. Fotech, bu alanda uzman global iş ortaklarının ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapmakta, tamir, bakım ve kalibrasyon hizmetlerini sunmaktadır.

 

Tüm Fiber Optik Ek Cihazları üzerinde yazılım ve donanım kontrolü bulunan ve her uygulamanıza yönelik teknik destek alabileceğiniz firmaları tercih ediniz.


Fiber Optik Ek Cihazları hakkında daha fazla bilgi için FOTECH’ in Fiber Ek Cihazları ve Aksesuarları kategorisine bakabilirsiniz. 

 

E-BÜLTEN

Güncel ürün ve kampanyalarımızdan haberiniz olsun!