GİRİŞ YAP

MENÜ

0

Spektrum Analizör Nedir?

Spektrum Analizör Nedir?
Spektrum Analizör Nedir?
24 Mart 2021

Spektrum Analizör Nedir?

RF/ MW enerjisi, verici kaynak antenlerinden havai hat ile alıcı antenlere; ses, veri ve video iletimi gerçekleştirmek için kullanılır. Televizyon yayıncılığı, radar sistemleri, savunma sanayi, bilişim ve mobil platform ağları, uzaktan kontrol, uzaktan ölçüm / izleme ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır.

Radyo Frekansını oluşturan frekanslar (RF) ve Mikrodalga (MW)

Radyo frekanslarının (RF) başladığı değer ile ilgili kesin bir kabul yoktur, ancak başlangıç 300 KHz, üst sınır olarak ta 10 GHz yaygın bir varsayım olarak görülür.

Mikrodalga frekanslarının 10 GHz civarında başladığı söyleniyor- yani saniyede 10 Milyar Döngü! Fakat Mikrodalga frekanslar için üst sınır olmayıp teknolojik gelişmelere uygun olarak gelişmektedir.

RF ve MW olarak yayınım gösteren sinyallerin yasal düzenlemelere uygun olup olmadıklarının tespiti için:

Kablolar, Antenler ve Yayılan Sinyalin Gücü

İletilen Güç, İletilen Frekans, İletici Modülasyon Analizi (EVM, AM/FM bozulması)

Alıcı Kazancı, Alıcı Modülasyon Analizi (EVM, AM/FM bozulması) gibi değerlere bakılmaktadır.

Spektrum Analizör Nedir?

Spektrum Analizörü, temel olarak bir devrede veya bir sistemde radyo frekansı aralığında çeşitli parametreleri ölçen bir test aracıdır.

Birincil kullanım, bilinen ve bilinmeyen sinyallerin spektrumunun gücünü ölçmektir. Günümüzün RF cihazlarının davranışını karakterize etmenin zorluğu göz önüne alındığında, frekans, genlik ve modülasyon parametrelerinin kısa ve uzun zaman aralıklarında nasıl davrandığını anlamak gerekir.

Zaman ekseni ve frekans ekseni incelediğimiz sinyale bağlı olarak tercih edilmektedir. Osiloskoplar sinyalleri zaman alanında ölçerken, Spektrum Analizörler sinyalleri frekans alanında ölçer ve şu anda her iki cihaz da sinyal ve sistemlerin analizinde eşit derecede önemlidir. Burada konumuz Spektrum Analizörler olacağından sinyalleri frekans ekseninde inceleyeceğiz.

 

Temel Değerler:

 

Merkez Frekansı / Ölçek (Span)

Ölçek (Referans ve Çözünürlük)

Çözünürlük BW (RBW - span ile karıştırılmamalıdır)

Bu üç ayarlama ile analiz için bir sinyal seçilir ve üzerine bir imleç yerleştirilerek, frekansı ve seviyesi kolaylıkla belirlenir.

Temel Kontroller:

Frekans Aralığı: Bu, tek bir frekanstan bir spektrum analizörün erişebildiği tam aralığına kadar herhangi bir yerde ayarlanabilir.

Ölçek (Span): İncelenen frekansın ayırt edilebileceği şekilde ayarlanır, çok küçük sinyaller için bir ön yükselteç aktif edilebilir, cihazı aşırı yüklememek için ön yükselteç kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Çözünürlük Bant Genişliği (RBW): birbirine yakın olan sinyallerin ayrılabilmesi için önemli bir kontrol değeridir.

Alan Gücü  ( Field Strength )  Nedir?

Alan gücü, belirli bir konumdaki sinyal seviyesinin bir ölçüsüdür. Çoğu durumda, bir tel parçası veya bir anten, analizörün çevresinde bulunan elektromanyetik alanları, analizörün kullanabileceği bir forma dönüştürebilir.

Doğru alan yoğunluğu ölçümleri almak için yalnızca bilinen anten faktörlerine sahip bir anten kullanılmalıdır.

Alan yoğunluğu için tipik birimler volt / metredir (daha tipik olarak metre başına mikro volt)

Alan gücü değerleri üreticiler tarafından yayınlamakta olup bu değerler saha koşullarında sağlanamadığında sinyal erişimini kaybedebiliriz.

 

Deviser Spektrum Analizörleri, iletişim sistemlerinde ve bileşenlerinde;  

Spektrum Analizi, Kanal Gücü, Bant Genişliği, Kanal Sızıntı Oranı, Alan Gücü, AM/FM ölçümleri, Yüksek hassasiyetli güç ölçümü, Girişim Analizi, Kapsama Alanı Haritalandırması ve İletim Ölçümleri ile sorun gidermek için kullanılır.

 

Koaksiyel Kablo ve Anten Testleri

RF / MW kabloları ve antenleri doğası gereği basit olsa da, mobil haberleşme kulelerinde, gemilerde ve uçaklarda önemli bir sorun kaynağıdır.

Sorunların tespiti için:

Yansıma-Geri Dönüş Kaybı veya VSWR

Hata Yeri-DTF/RL veya DTF/VSWR

Kablo Kaybı

1-Port Faz

Smith Chart ölçülmesi gereken değerlerdir.

 

VSWR, genellikle bu durumda BTS çıkış portu ile ona bağlı anten arasındaki empedans uyumsuzluğundan kaynaklanan iletim hattı kusurlarını ölçmenin bir yoludur.

Genellikle 1: 7 VSWR değeri kabul edilebilir bir değer olarak görülür ve VSWR değeri 1: 2.5'in üzerinde olduğu durumlarda sistem sorun yaratabilir.

Ayrıca mobil haberleşme sistemi bileşenleri olan; VCOs, Synthesizer, Mixer, Filtreler, Yükselteçler ve Antenleri de sistem dahilinde test etmek gerekmektedir.

Özellikle kablosuz iletişim ağlarını kuran, bakımını yapan ve sorunlarını gideren operatörler, kablosuz ağ profesyonelleri ve yüklenicileri için tasarlanan Havadan (OTA) ölçümlere sahip EXFO 5GPro Spektrum Analizörü, gerçekleştirmesi ve yorumlaması kolay bir deneyim sunar. Ağınız değiştikçe uyum sağlamaya hazır olan esnek, modüler platformumuz, saha teknisyenlerinin ve RF mühendislerinin CBRS/C bantları dahil FR1 (6 GHz altı) ve FR2 (mmWave) bantlarını olağanüstü esneklik ve yükseltilebilir ara yüzü ile tek bir çözümle analiz etmelerini sağlarken yeni nesil 4G/LTE ve 5G RF ortamlarında da analiz yapar.

EXFO 5GPro Spektrum Analizörü için FOTECH’in RF Test Cihazları kategorisine bakabilirsiniz.

Tüm Test ve Ölçüm cihazları için teknik destek alabileceğiniz firmaları tercih ediniz.

E-BÜLTEN

Güncel ürün ve kampanyalarımızdan haberiniz olsun!