SFP (küçük form-faktör takılabilir) veya mini GBIC (gigabit ara yüz dönüştürücü) olarak da bilinir: Hem haberleşme hem de veri iletişimi uygulamalarında kullanılan, kolay sökülüp-takılabilen transceiver (alıcı-verici) modülüdür.
SFP bağlantı noktası, hem optik modüllere hem de bakır kablolara uyumlu olduğundan çoğu ağ bileşeni tedarikçisi tarafından geliştirilmiş ve desteklenmiştir.
SFP modülü; SONET, Gigabit Ethernet, Fiber Kanal ve diğer iletişim standartlarını da destekler. SFP' ye genellikle mini GBIC (Gigabit Arabirim Dönüştürücü) denir. Çünkü daha küçük boyuttadır ve çoğu 1Gb uygulamada GBIC modüllerinin yerini almıştır.
Gigabit Ethernet (GE) 1999'da kullanıma girdiğinde, fark edilebilir ölçüde daha hızlı olması nedeniyle, kablolu yerel ağlarda kademeli olarak Hızlı Ethernet'in (FE) yerini aldı. GE destekli cihazları bağlamak için kullanılan iletim donanımı, kompakt Küçük-Form Faktör Takılabilir (SFP) modülünü içerir.
Bu modüller, ağ alt yapısına sahip firmaların hızlıca ve kolaylıkla Gigabit Ethernet'e geçmesine izin verir. Birden çok altyapı ekipmanına sahip olan ağ yapılarında, ilave yatırıma gerek kalmadan, SFP’ ler arasına takılacak fiber optik kablolarla daha yüksek veri hızlarına erişebilirsiniz.
Optik alıcı-verici modüller, fiber optik bağlantılarda onları gerektiren, NIC (ağ ara yüz kartı) ve medya dönüştürücüler gibi ağ cihazlarına bağlanmak için yaygın olarak kullanılır.
15 yılı aşkın bir süredir veri iletişim sektörünün en önemli gücü olan SFP modüller; çeşitleri, uygulama alanları ve SFP modülü seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği bu yazımızda incelenecektir.
Bu opto- elektronik modüller, bakır ve fiber kablolar üzerinden veri aktarımına izin verir. 100 Mb/sn'den 400 Gb/sn'ye kadar veri hızlarına izin veren; QSFP, QSFP-DD, QSFP56, QSFP28, QSFP+, CSFP, SFP, SFP28, XFP, SFP+, CFP4, CFP2, CFP, X2 ve XENPAK gibi modelleri mevcuttur.
SFP Modülleri teknolojik ilerlemelerle uyumlu gelişim göstererek, SFP+, SFP28 v.b. modelleri de üretilmektedir. Örneğin: SFP +, aynı formda olup, 10 Gbps'ye kadar hızları destekler ve genellikle daha kısa mesafelerde çalışır. SFP + bağlantı noktaları genellikle SFP modülleri ile uyumludur, ancak bunun tersi geçerli değildir. SFP +, 1 Gbps'den daha yavaş hızlarda çalışamaz.
QSFP; QSFP+, QSFP23, QSFP56, QSFP-DD v.b. modelleri olan diğer bir alıcı-verici modülü olup, Ethernet, InfiniBand, SONET ve fiber kanalların tümünü desteklemektedir. QSFP ve SFP arasındaki temel fark, dörtlü formdur. QSFP, dört iletim ve alım kanalını kullanarak 400 Gbps'ye kadar hızlara ulaşabilir. QSFP ve çeşitleri yüksek bant genişliği gerektiren sistemler için uygun bir çözümdür.
Bakır SFP modül, 100 m'ye kadar uzunluktaki Cat5 korumasız bükümlü çift bakır kablo üzerinden1000Mbps'ye kadar iletişim sağlayan RJ45 konektör ara yüzüne sahiptir.
1000BASE-T (IEEE 802.3ab) alıcı-verici, Gigabit Etherneti bükülmüş kablo çiftleri üzerinden 1.25 Gb/s veri hızı ile iletebilen bakır SFP'dir. Kullanıcılar mevcut bakır kablolama altyapılarında Gigabit Etherneti yenilikçi bir teknoloji ile kullanabiliyorlar.
Fiber optik kablo üzerinden çalışan SFP alıcı-vericiler için, fiber tiplerine göre farklı tiplere ayrılabilirler. Tek modlu SFP ve çok modlu SFP'nin yanı sıra tek yönlü(simplex) SFP ve çift yönlü (duplex)SFP vardır.100 metreden 160 km’ye kadar olan mesafeler için farklı SFP modelleri mevcuttur.
Geniş bir uygulama alanına sahip olmakla birlikte:
Bakır modüller için, en yaygın kullanım ağ anahtarlarını birleştirmektir. Ağ altyapısında fazlaca ekipman gerektirmeden hızlı bakır bağlantılar sağlarlar.
Fiber optik alanında, yüksek hızlı ve/veya uzun menzilli kabloları içerebilen her teknolojik uygulamayı kapsar. Yüksek bant genişlikli ses iletimi ve alımı, pasif optik ağlar (PON), çoklu ve tek yönlü ağ, FTTx ağları, Güvenlik Kamera Sistemleri, Akıllı Şehir Uygulamaları ve Veri Merkezi uygulamaları bu modüllerin en yaygın kullanım alanlarından bazılarıdır.
Hedef uygulamalar, FTTH, Baz İstasyonu (3G SFP CPR / 6G SFP + CPRI), Fiber kanal (4G SFP/8G SFP+) ve Ethernet sistemleri (farklı formlarda SFP, XFP, SFP+, X2, XENPAK, QSFP CFP, QSFP28 ile 100Mbps'den 400Gbps'ye kadar)
SFP modüllerinin çeşitliliği, bunlar ve benzer uygulamalar için maliyet, hız, menzil ve performans açısından uygun çözümler sunmayı sağlar.
SFP modülü alırken, marka uyumluluğu kullanıcıların en çok önemsediği parametredir. Seçtiğiniz SFP modülünün cihazlarınızla uyumlu olup olmadığı ile ilgili bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Skylane Optics SFP modülleri 100’den fazla üretici ile uyumludur.
Allied Telesis, Arista, Brocade, Cisco, Commscope, Dell, ECI, Extreme, Ericsson, Generic, HP-Procurve, Huawei, Ixia_Net Optics, Netinsight, PacketLight, Waystream-PacketFront, ZTE, v.b. ayrıca özel taleplere göre SFP modül programlama hizmeti sağlanmaktadır.
Piyasada hem yeni hem de ikinci el SFP modülü bulunmaktadır. Genellikle kullanılan SFP modülünün görünümünde ve optik bağlantı noktasında çizikler olabilir, bu da ondan ayırt etmenin temel yöntemidir. Ayrıca, optik gücü test etmek ve test sonucunu teknik dokümandaki verilerle karşılaştırmak diğer bir yoldur.
Skylane Optics SFP diğer marka SFP modülleriyle karşılaştırıldığında, daha uygun maliyetlidir. Normal şartlar altında, fiyat haricinde, uyumlu 1G SFP ve OEM SFP modüllerinin performansı arasında hiçbir fark yoktur. Bu nedenle uyumlu SFP modülleri pazarda popülerdir.
SFP modülü, çoğunlukla veri merkezlerinde veya sıcaklığın geniş bir aralıkta olabileceği anahtarlarda kullanılır. Çok yüksek veya düşük sıcaklık, optik gücü ve optik duyarlılığı etkileyebilir. Bu nedenle, sıcaklık kararlılığı, SFP modülünün normal çalışmasını sağlamak için önemli bir faktördür.
SFP modül üreticisinin, kalite belgeleri ve üretime yönelik alınmış sertifikaları, seçim için önemli bir unsurdur.
Skylane Optics®, alıcı-vericilerin güvenli olmasını ve çevre üzerinde minimum etkiye sahip olmasını sağlamak için doğrudan önde gelen sertifikasyon enstitüleriyle (BST, CE, IEC, IEEE, RoHS, TÜVRheinland, TÜV SÜD, REACH, Telcordia GR468) birlikte çalışmakta olup, modül testlerinin MSA, ITU-T ve IEEE standartlarına uygunluğunu Avrupa’nın tek optik test laboratuvarına sahip olma avantajı ile kendi tesislerinde gerçekleştirmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tüm SFP modülleri üzerinde yazılım ve donanım kontrolü bulunan ve her uygulamanıza yönelik, teknik destek alabileceğiniz firmaları tercih ediniz.
SFP modülleri hakkında daha fazla bilgi için FOTECH'in SFP ürün kategorisine bakabilirsiniz.
Güncel ürün ve kampanyalarımızdan haberiniz olsun!